Wspieramy pacjentów z Przewlekłą Chorobą Nerek (PChN) oraz ich bliskich, pomagamy im uporać się z przeciwnościami, jakie niesie konieczność leczenia zachowawczego, zmiany stylu życia czy terapii nerkozastepczej.

+48 5605 448 693

osod@osod.info
ul. Wilczy Stok 12; 30-237 Kraków

Aktualności

Poniedziałek - Piątek

09:00 - 17:00

+48 501 781 723

osod@osod.info

ul. Wilczy Stok 12

30-237 Kraków

Follow Us

Polecamy webinar:

CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O PRZEWLEKŁEJ CHOROBIE NEREK, RÓŻNYCH METODACH LECZENIA, A TAKŻE DIETACH REKOMENDOWANYCH DLA PACJENTÓW Z GRUPY RYZYKA

Szczegółowy program:

– Ryzyko choroby nerek, kiedy do nefrologa? Możliwości leczenia przewlekłej choroby nerek
Prof. Monika Teresa Lichodziejewska-Niemierko

– Przygotowanie do dializoterapii
Dr Jacek Lange

– Metody dializoterapii: dializa w domu i dializa w szpitalu, na czym one polegają?
Mgr Anna Replińska

– Dieta w przewlekłej chorobie nerek
Dr Małgorzata Kaczkan

https://players.brightcove.net/1992769035001/default_default/index.html?videoId=6344213853112

Zobacz stronę https://www.zyciezdializa.pl/ – to baza wiedzy dla osób dializowanych i ich bliskich, informacje, porady oraz przykładowe diety opracowane przez lekarzy specjalistów – Życie z dializą (zyciezdializa.pl)

WEBINAR – DIALIZA OTRZEWNOWA I HEMODIALIZA – DIETA, LEKI, SUPLEMENTACJA

 

Podstawy żywienia oraz praktyczne wskazówki dla osób hemodializowanych i dializowanych otrzewnowo oraz ich opiekunów. To świetny zasób wiedzy także dla osób, które wkrótce mogą rozpocząć dializy  aby mogli świadomie podejmować decyzje o metodzie dializoterapii.

Spotkanie prowadzą:

Dr hab. n. med. Karolina Kędzierska-Kapuza – nefrolog, transplantolog, diabetolog z Państwowego Instytutu Medycznego MSWiA, autorka licznych tekstów i wystąpień na swoim profilu oraz w TV.

Mgr Paulina Madej – dietetyczka kliniczna z wieloletnim doświadczeniem pracująca na co dzień z pacjentami zmagającymi się z chorobami nerek.

I. część – Mgr Paulina Madej:
– Na jakich produktach warto oprzeć jadłospis, jak bezpieczne przyrządzać posiłki, jakich błędów nie popełniać w diecie.
– Sposoby obniżania zawartości sodu, fosforu i potasu w wybranych produktach spożywczych.
– Jaką ilość płynów wypić aby sobie nie zaszkodzić.

II. część – dr hab. n. med. Karolina Kędzierska-Kapuza
– Zasady żywienia w okresie terapii dializy otrzewnowej i hemodializy
– Zapotrzebowanie chorych dializowanych na energię oraz makroskładniki pokarmowe, tj. białko, tłuszcze, węglowodany
– Suplementacja oraz leki stosowane u pacjentów dializowanych (preparaty witaminowe, mineralne)
– Zastosowanie doustnych suplementów diety (żywność medyczna) w okresie dializoterapii.

III. część
Pytania i odpowiedzi od uczestników.

Zachęcamy do zapoznania się z dodatkowymi materiałami :

Slajd z prezentacji podczas webinaru – witaminy w PChN

Artykuł:

Zapotrzebowanie na witaminy rozpuszczalne w wodzie w grupie pacjentów z PChN w porównaniu z interwencjami i suplementacją 

 

Więcej artykułów:

https://www.mdpi.com/journal/nutrients/special_issues/Kidney_Nutrition_Children_Adults

Treść OSMN służą wyłącznie celom informacyjnym i edukacyjnym. Nasza strona internetowa nie ma na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej, diagnozy lub leczenia.
OSMN nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronie.
Skip to content