
WARTOŚĆ DIETY NISKOBIALKOWEJ DLA PACJENTOW W PREDIALIZIE – DR HAB. N. MED. KAROLINA KĘDZIERSKA-KAPUZA
𝗗𝗿 𝗵𝗮𝗯. 𝗻. 𝗺𝗲𝗱. 𝗞𝗮𝗿𝗼𝗹𝗶𝗻𝗮 𝗞𝗲̨𝗱𝘇𝗶𝗲𝗿𝘀𝗸𝗮-𝗞𝗮𝗽𝘂𝘇𝗮, specjalista nefrolog, diabetolog, transplantolog, kierownik Centrum Diabetologii Państwowego Instytutu Medycznego MSWiA w Warszawie w wywiadzie dla PAP podkreśla ważność i wartość diety niskobiałkowej dla pacjentów w predializie oraz wskazuje na zbyt niską dostępność do dietetyków i ograniczenia w skorzystaniu z programu lekowego ketoanalogami.
„Pacjenci muszą spełnić szereg warunków, a część z nich jest wykluczana na podstawie limitów dotyczących wskaźnika BMI czy poziomu białkomoczu. Dodatkowo dietetyk nie jest w Polsce uznawany za zawód medyczny, co sprawia, że w wielu ośrodkach nefrologicznych po prostu go nie ma. Nefrolog, oprócz opieki nad pacjentami, musi korzystać ze skomplikowanego Systemu Monitorowania Programów Terapeutycznych (SMPT), który jest niezwykle zawiły i trudny w obsłudze. Jednak, SMPT warunkuje wydawanie leków i nie da się go w żaden sposób ominąć” …
Cały wywiad i artykuł;
https://zdrowie.pap.pl/…/prawie-100-tys-zgonow-rocznie…
Zapraszamy do zapoznania z całym materiałem.
Obraz: Kadr z wywiadu. Źródło: PAP, 11.02.2025