WEBINAR – DIALIZA OTRZEWNOWA I HEMODIALIZA – DIETA, LEKI, SUPLEMENTACJA
Podstawy żywienia oraz praktyczne wskazówki dla osób hemodializowanych i dializowanych otrzewnowo oraz ich opiekunów. To świetny zasób wiedzy także dla osób, które wkrótce mogą rozpocząć dializy aby mogli świadomie podejmować decyzje o metodzie dializoterapii.
Spotkanie prowadzą:
Dr hab. n. med. Karolina Kędzierska-Kapuza – nefrolog, transplantolog, diabetolog z Państwowego Instytutu Medycznego MSWiA, autorka licznych tekstów i wystąpień na swoim profilu oraz w TV.
Mgr Paulina Madej – dietetyczka kliniczna z wieloletnim doświadczeniem pracująca na co dzień z pacjentami zmagającymi się z chorobami nerek.
_______________
I. część – Mgr Paulina Madej:
– Na jakich produktach warto oprzeć jadłospis, jak bezpieczne przyrządzać posiłki, jakich błędów nie popełniać w diecie.
– Sposoby obniżania zawartości sodu, fosforu i potasu w wybranych produktach spożywczych.
– Jaką ilość płynów wypić aby sobie nie zaszkodzić.
II część – dr hab. n. med. Karolina Kędzierska-Kapuza
– Zasady żywienia w okresie terapii dializy otrzewnowej i hemodializy
– Zapotrzebowanie chorych dializowanych na energię oraz makroskładniki pokarmowe, tj. białko, tłuszcze, węglowodany
– Suplementacja oraz leki stosowane u pacjentów dializowanych (preparaty witaminowe, mineralne)
– Zastosowanie doustnych suplementów diety (żywność medyczna) w okresie dializoterapii.
III część
Pytania i odpowiedzi od uczestników.
Zachęcamy do zapoznania się z dodatkowymi materiałami :
Slajd z prezentacji podczas webinaru – witaminy w PChN
Artykuł:
Więcej artykułów:
https://www.mdpi.com/journal/nutrients/special_issues/Kidney_Nutrition_Children_Adults